Kategorier
LCHF - delvis ägg- och mjölkfri Tillbehör och smårätter

Lite om Ghee

Ghee använder jag ofta, eftersom det är ett bra, mjölkproteinfritt alternativ till smör. Det uppför sig som smör och smakar smör och vi tål det.

Det som behövs är smör, kastrull och ett par timmars tid.

Smält smöret försiktigt i kastrull på spisen, Låt fortsätta att sjuda på LÅG värme i en timma ungefär. Smöret ska bubbla.

Nu kokas vattnet bort, och processen delar smöroljan från proteinerna. Proteinerna koagulerar och klumpar ihop sig med ev salt om man använder saltat smör. De sjunker till botten.

När smöret slutat bubbla är det klart. Skumma av ytan och sila genom kaffefilter eller silduk.

Oljan är flytande i värme, men fast i rumstemperatur. Precis som smör. I maten smakar det som smör, något svagare.
Det är värmetåligt och kräver inte kylskåp. Jag förvarar mitt i en burk på bänken.

En god variation är att låta smöret gå lite för länge, så det blir brynt. Då blir det brunt och smakar nötigt. Bränn det bara inte!! Inte gott alls då. Men så länge det inte smakar och luktar bränt är det lugnt 😉

Av anterrabae

Nystartad..

2 svar på ”Lite om Ghee”

Lämna en kommentar