Kategorier
Kötträtter Mat-å-sånt Nytt

Beef Wellington

Ibland tänker jag inte längre än näsan räcker. När man ger sig på och gör en sån här, så ville jag gärna ha kommit ihåg att fota/filma processen efter hand jag byggde underverket. Det är lätt att vara efterklok.

Det är inte så svårt, om man har tid på sig, bra råvaror och tar en sak i taget. Många lager är det.

Innerst, oxfilé, mittbiten. Bryns på hög värmen för fin karamellisering. Dvs mycket smak. Salt och peppar. När den fortfarande är varm ska den penslas med senap. Gärna engelsk, gul. Typ colemans. Eller dijonsenap om man tycker det är godare. Plasta in, tajt och låt vila i kylen snyggt cylinderformad tills det är dags att montera resten.

Crêpes, eller tunna pannkakor. Jag gjorde två stora.

  • 1 ägg
  • 1dl vetemjöl
  • 1-2 dl mjölk.
  • Salt i smeten och smör till stekning.

Crêpesen ska inte vara frasiga, eller ta nämnvärd färg, och vara väldigt tunna. Ställ åt sidan.

Efter det är det dags att ta tag i champinjonerna/svampen. Eller duxelle som det visst heter. Välj svamp som du tycker om. Den ska fingackas, matberedare är bra. Jag hade ungefär 500g svamp blandade vita och bruna champinjoner. Dessa ska stekas på medelvärme, utan att de tar färg, tills de släppt all sin vätska. Salta för att dra ur mer vatten. Krydda med riven vitlök, timjan och svartpeppar.

När champinjonerna är klara är det dags att börja montera. På bänken lägger man först ut plastfolie. Och crêpesen. På crêpesen ett lager god parmaskinka. Och på parmaskinkan ett jämt lager av duxellen, 0,5-1,0 cm tjockt.

På svampen placeras oxfilén, och nu ska härligheten rullas. Använd plastfolien till att forma, och dra åt, så rullen blir tajt. Det ska inte finnas luftfickor. Trimma det som är för mycket på kortsidorna och rulla tajt tajt med plastfolien, tvinna ändarna som en smällkaramell. Låt vila i kylen i minst 15 min. Därefter tog jag fram amördegen, kavlade den lite tunnare, och placerade min oxfilé med tillbehör, och rullade in den i degen. Trimma bort sådant som går omlott, degen får inte bli för tjock. Var noga med att vika in kanterna, så Wellingtonen blir tät. Dekorera om du vill. Pensla med ägg.

Nu ska lill-Wellington vila igen. 20 min i frysen. Sen grädda i mitten av ugen 200 grader i ca 35 min för medium-rare, längre om du vill ha den högre tempad. Efter gräddning, vila din Beef Wellington i ca 20 minuter innan servering

Vi åt vår med krispig grönsallad med citron-vinegrett. En enkel men god rödvinssås, och givetvis samma vin i glaset som i såsen. Jag valde en fyllig och kryddig Reserva. Passade bra.

För att vara första försöket blev jag väldigt nöjd 😁

Av anterrabae

Nystartad..

Lämna en kommentar